Πιλοτική Λειτουργία
ΑΙΘΟΥΣΑ 3

Η τρίτη αίθουσα του Μουσείου περιλαμβάνει δεκατρείς προθήκες με εκθέματα από το ανάκτορο, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Εγκλιανού και ειδικά από τη λεγόμενη "Κάτω Πόλη". 
Στην προθήκη 20,  δεξιά  της εισόδου στην αίθουσα, εκτίθενται  ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αντικείμενα από τον θαλαμοειδή και από τον πρωτογεωμετρικό τάφο Κοκκέβη, που ανασκάφηκε στη Χώρα. Τα εκθέματα αυτά βρίσκονται στο επάνω ράφι. 

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν πρωτογεωμετρικός αμφορέας, αμαυρόχρωμος κρατήρας με παράσταση κυνηγίου, καθώς και ένα πήλινο κυπελλο με πόδι και λευκή γραπτή διακόσμηση, που θυμίζει κεραμική της νεότερης Ελλάδας, κυρίως από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο μεσαίο και κατώτερο ράφι εκτίθενται κτερίσματα από τους θαλαμοειδείς τάφους Τσάκαλη και από τον θολωτό τάφο του Κανακάρη. Αξιοπρόσεχτο είναι χάλκινο σκεύος με ιδιαίτερα μακριές και λεπτές λαβές και κοκκιδωτή διακόσμηση, ένα θήλαστρο, ένα γυναικείο ειδώλιο με προτεταμένους μαστούς, περιδέραια από χρυσό και ημιπολύτιμους λίθους αλλά και ένα σύνολο για ποσωπική φροντίδα, που αποτελείται από ξυρό και δύο καθρέπτες.

λεζανταλεζαντα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lezantaλεζανταΗ προθήκη 21 περιέχει ευρήματα από την “Κάτω Πόλη” (επάνω ράφι)  και από τους τάφους της ομάδας Τσάκαλη (μεσαίο και κάτω ράφι). Η Κάτω Πόλη βρισκόταν στις ΝΔ υπώρειες του Εγκλιανού και ήταν ο τόπος κατοικίας των "κοινών θνητών", οι δραστηριότητες των οποίων σχετίζονταν με το ανάκτορο. Στο επάνω ράφι διακρίνονται αγγεία πόσης, όπως κύλικες με πόδι, μεγάλα κύπελλα μονόωτα ή άωτα με γραπτή σπειροειδή ή ρομβοειδή διακόσμηση. Ένα σύνολο από αγνύθες και σφονδύλια μαρτυρεί ότι βασική ενασχόληση των γυναικών ήταν η υφαντική, για την οποία η Πύλος ήταν ξακουστή. Στο μεσαίο ράφι, με ευρήματα από τον τάφο 8 Τσάκαλη, ξεχωρίζει πήλινο κωνικό ρυτό διακοσμημένο με φοίνικες και νειλωτικά φυτικά μοτίβα. Είναι ένα μοναδικό αγγείο, τελετουργικής χρήσης, μινωικής έμπνευσης. Επίσης ιδιαίτερα ευρήματα είναι τα απιόσχημα αλάβαστρα, ο ψευδόστομος αμφορέας με σειρές σχηματοποιημένων φύλλων κισσού, μια πρόχους με το ίδιο φυτικό μοτίβο, αλλά και μικρός ψευδόστομος αμφορέας διακοσμημένος με γραμμικά μοτίβα με πολύ λεπτές γραμμές.

Λίθινα κέρατα καθοσιώσεωςΣε ελεύθερη βάση μεταξύ των προθηκών 20 και 21 εκτίθενται λίθινα κέρατα καθοσιώσεως, το χαρακτηριστικό μινωικό  σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Είναι ένα από τα στοιχεία που μαρτυρούν μινωικές επιδράσεις στη μυκηναϊκή Πύλο. 

aota
Κωνικό ρυτό με παραστάσεις φοινικιάς.Αγνύθες και βαρίδια από την Κάτω Πόλη

 

 

 

 

Στην προθήκη 22  εκτίθενται αγγεία χρηστικής κεραμικής από τις σκευοθήκες του ανακτόρου (επάνω και μεσαίο ράφι), καθώς και από τους αποθέτες της ακρόπολης (κατώτερο ράφι). Τα αγγεία είναι κυρίως χαμηλά κύπελλα, φιάλες, κρατήρες και μερικές λοξότμητες πρόχοι. Στην επόμενη προθήκη, την 23, μπορεί να μελετήσει κανείς την επίδραση που είχε η πυρκαγιά στο ανάκτορο: αγγεία μαυρισμένα αλλά και εντελώς παραμορφωμένα από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε ορισμένα δωμάτια εξαιτίας του αποθηκευμένου εκεί λαδιού. Τα παραμορφωμένα αγγεία  προέρχονται κυρίως από το δωμάτιο 98. Στο διπλανό δωμάτιο, το 97, ένας Μεσοελλαδικός λακκοειδής τάφος που είχε παραμείνει άθικτος κάτω από το δάπεδο, περιείχε ένα σύνολο πολύτιμων κτερισμάτων, μεταξύ των οποίων χάντρες από σάρδιο και αμέθυστο και μια χρυσή χάντρα σε σχήμα κεφαλής πολεμιστή. 

Η προθήκη 24  συνεχίζει με  αγγεία και άλλα αντικείμενα από τη σκευοθήκη 68 (επάνω και μεσαίο ράφι), καθώς και μερικά από το εργαστήριο 55 και από την αποθήκη του οίνου (105). Αρκετά είναι αντικείμενα που σχετίζονται με παρασκευή φαγητού, όπως τα χυτροειδή τριποδικά αγγεία από χονδροειδή κόκκινο πηλό. Πολύ ιδιαίτερο αντικείμενο είναι ο πήλινος κρατευτής (επιτραπέζια ψησταριά) στο κάτω ράφι. Αντικρίζοντάς τον δεν μπορούμε παρά να φέρουμε στο νου μας τις γλαφυρές σκηνές συμποσίου των ομηρικών επών. Επίσης, ένας αμφορέας με γραμμικά μοτίβα σε σχήμα χταποδιού θυμίζει αμυδρά τον θαλάσσιο ρυθμό.

Ψευδόστομος αμφορέας με διακόσμηση από φύλλα Κισσού. Τάφος Τσάκαλη. 

Αρύταινα με κυματοειδή διακόσμηση από τον τάφο Τσάκαλη. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

λεζανταλεζαντα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

λεζανταλεζανταΜεταξύ των δύο προθηκών, 24 και 25, στέκει ένας υπερμεγέθης  πίθος με δακτυλίους και κάλυμμα από λεκανίδα, που θυμίζει τις σημερινές τζάρες της Κορώνης.  Χρησίμευε για αποθήκευση λαδιού.  και βρέθηκε στο χώρο των αρχείων.

Η προθήκη 25 είναι γεμάτη με δύο κυρίως τύπους αγγείων: τριποδικές χύτρες, που τοποθετούνταν απευθείας επάνω στη φωτιά, και πύρανα, δηλαδή πήλινα φτυάρια για κάρβουνα. Ορισμένα είναι καμμένα από την πυρκαγιά που κατέκαυσε το ανάκτορο. 

Στη γωνία αριστερά από την προθήκη  25 βρίσκεται πήλινος σωλήνας και κάλυμμα σε σχήμα λεκάνης, που ανήκαν στο σύστημα καπνοδόχου επάνω από την εστία στην αίθουσα της βασίλισσας.

Πήλινο χυτροειδές αγγείο

Πήλινο φτυάρι για κάρβουνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


pseudostomosΗ επόμενη προθήκη, η 26, περιέχει αντικείμενα που σχετίζονται με τον καλλωπισμό και το λουτρό, προερχόμενα κυρίως από τα δωμάτια 42 και 43 του ανακτόρου. Στο επάνω ράφι εκτίθενται αγγεία πόσης που χρησιμοποιούνταν όμως για να χύνουν νερό οι θεραπαινίδες στους λουόμενους. Στο μεσαίο και κάτω ράφι διακρίνονται κυρίως ψευδόστομοι αμφορείς, που περιείχαν αρωματικό λάδι για την επάλειψη των λουομένων.

Αγγεία πόσης και τελετουργικής χρήσης περιέχει η επόμενη προθήκη (27), προερχόμενα από το σύμπλεγμα δωματίων 18, 19 και 20 (επάνω και μεσαίο ράφι) και από τα δωμάτια 27 και 39 (κάτω ράφι). Στο επάνω ράφι βρίσκονται πλήθος μικρογραφικών κυλίκων, ενώ στην πίσω σειρά ξεχωρίζουν δύο "δειροκύπελλα", μεγάλα και ευρυστομα με ελαφρά στένωση στη μέση και μικρή στρογγυλή λαβή. Είναι χαρακτηριστικά μυκηναϊκά κύπελλα, από τα λίγα σωζόμενα δείγματα από την Πύλο. Στο κάτω ράφι εκτίθενται μερικά αγγεία καμμένα από την πυρκαγιά, όπως μια παραμορφωμένη πρόχους με 4 λαβές. 

Στην προθήκη 28 εκτίθενται κυρίως αγγεία χρηστικής κεραμικής από τις σκευοθήκες 22 και 23. Στο επάνω ράφι βλέπουμε ένα σύνολο από αρύταινες, με μεγάλες λαβές στο σχήμα θηλειάς. Στο μεσαίο ράφι κυριαρχούν τα χαμηλά κύπελλα με λαβή και οι σαλτσιέρες. Τέλος, στο κάτω ράφι βρίσκονται μεγάλα ανοιχτά αγγεία. Προσέξτε ιδιαίτερα τα στριμμένα κομμάτια πηλού που ήταν έτοιμα να διαμορφωθούν σε πινακίδες για τη χάραξη συμβόλων. 

 

Καπνοδόχος από τα διαμερίσματα της βασίλισσαςΑπό τις πιο ενδιαφέρουσες προθήκες η 29, περιέχει ευρήματα από τον θολωτό τάφο 5 Βαγενά (στην ουσία πρόκειται για Ταφικό κύκλο), καθώς και ορισμένα από τον θαλαμωτό τάφο Κοντού στο επάνω ράφι. Το επάνω ράφι περιέχει καλής ποιότητας υστεροελλαδική κεραμική, ιδιαίτερα οινοχόες, πρόχους και έναν τρίωτο αμφορέα. Στο μεσαίο ράφι ξεχωρίζει ένας χάλκινος ζυγός ψυχοστασίας, ένα σύνολο προσωπικής φροντίδας από χαλκό και ελεφαντόδοντο, καθώς και θήκες για μαχαίρια, που προφανώς αποτελούσαν μέρος μιας πανοπλίας Μυκηναίου πολεμιστή. Το κατώτερο ράφι περιέχει μεγάλο αριθμό από ξίφη και εγχειρίδια, ορισμένα “κεκαμμένα”, δηλαδή λυγισμένα. Η προθήκη αυτή προσφέρει πλούσιες πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα της Μυκηναϊκής περιόδου. Αντικείμενα προσωπικής φροντίδας, όπως καθρέφτες και ξυροί (ξυράφια) θάβονταν μαζί με τους νεκρούς. Οι χάλκινοι ζυγοί συνόδευαν το νεκρό για να ζυγιστεί η ψυχή του στον κάτω κόσμο. Πολύτιμα  κτερίσματα,  όπως το περιδέραιο από υαλόμαζα, συνόδευαν τις γυναίκες αριστοκρατικής καταγωγής. Τα πιο  ιδιαίτερα όμως είναι τα κυρτωμένα ξίφη, τελευταία συνοδεία των πολεμιστών, που δεν θα τα χρειαστούν ξανά. 

Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται επιμήκης προθήκη με θραύσματα αγγείων, μικρά χάλκινα εγχειρίδια και κομμάτια ελεφαντόδοντου από κράνος. Στην προθήκη 30 ξεχωρίζουν μια δακτυλιόσχημη πρόχους και ένα σύνολο από τριπτήρες και σφονδύλια από το Αλώνι Δεριζιώτη, τα περισσότερα Πρωτοελλαδικής περιόδου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ένας τριπτήρας που έχει σχήμα κλειδιού. 

Μεταξύ των αντικειμένων που στέκουν ελεύθερα στο χώρο ανάμεσα στις προθήκες 28 και 29 ξεχωρίζουν ο πίθος από τον τάφο Βαγενά  και ο χάλκινος λέβητας με λαβές που απολήγουν σε ανθρώπινα χέρια, από τον ίδιο τάφο. 


 

 

Ζυγός ψυχοστασίας από τον τάφο ΒαγενάΑντικείμενα προσωπικού καλλωπισμού από χαλκό

 

 

 

 

 

 

 

 

Κυρτά ξίφη πολεμιστή από τον τάφο ΒαγενάΘήκες από πανοπλία πολεμιστή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περιδέραιο από υαλόμαζα