Πιλοτική Λειτουργία
Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

Σπυρίδων ΜαρινάτοςCarl Blegen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Μουσείο της Χώρας αποτελεί ένα πανόραμα του μυκηναϊκού πολιτισμού, μια “πύλη εισόδου” στον μαγευτικό κόσμο της εποχής του Χαλκού αλλά και της Μυκηναϊκής εποχής. Ιδρύθηκε το 1969 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, στην  οποία υπαγόταν τότε το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας, προκειμένου να στεγάσει τα ευρήματα από ανασκαφές του Carl Blegen στο λεγόμενο  “ανάκτορο του Νέστορος” στον Άνω Εγκλιανό, αλλά και του Σπυρίδωνα Μαρινάτου στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και της Πυλίας. Για το λόγο αυτό και οι  προτομές των δύο αρχαιολόγων μας καλωσορίζουν στην εξωτερική σκάλα που  οδηγεί στην είσοδο του μουσείου. Εκατέρωθεν της εισόδου στέκουν δύο υπερμεγέθεις ταφικοί πίθοι  Μεσοελλαδικής περιόδου από τους ταφικούς τύμβους Κοκοράκου Περιστεριάς και Αγ. Ιωάννη Παπουλίων, σαν προοίμιο της έκθεσης, που περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο ίσως μέρος της ταφικά κτερίσματα από τους λακκοειδείς, θαλαμοειδείς και θολωτούς τάφους από τους οποίους είναι διάσπαρτη η μεσσηνιακή γη. 

Το κτίριο εκτείνεται σε δύο ορόφους, το υπερυψωμένο ισόγειο, που αποτελεί τον κυρίως εκθεσιακό χώρο, και τα υπόγεια, που χρησιμοποιούνται ως χώροι αποθήκευσης και μελέτης του αρχαιολογικού υλικού. Εσωτερικά, ο εκθεσιακός χώρος διαμορφώνεται σε τρεις διαδοχικές αίθουσες και έναν προθάλαμο, που χρησιμοποιείται ως ιματιοθήκη, πωλητήριο και γκισέ εισιτηρίων. 

Το μουσείο συγκεντρώνει ευρήματα από τις ανασκαφές του ανακτόρου του Άνω Εγκλιανού, από τους θολωτούς τάφους της περιοχής του Εγκλιανού, αλλά και από σημαντικές άλλες αρχαιολογικές θέσεις, όπως το εκτεταμένο νεκροταφείο των Βολιμιδίων, το Ρούτσι Μυρσινοχωρίου, η Περιστεριά, η Τραγάνα, ο Άγιος Ιωάννης Παπουλίων κ.ά.  Τα περισσότερα αντικείμενα εκτίθενται ομαδοποιημένα ανά χώρο προέλευσης μέσα σε ξύλινες προθήκες περιβεβλημένες με τζάμια, οι οποίες είτε εφάπτονται στους περιμετρικούς τοίχους ή βρίσκονται στο κέντρο των αιθουσών. Ορισμένα υπερμεγέθη ευρήματα, κυρίως πίθοι και αμφορείς, στέκουν ελεύθερα στον χώρο. Οι αίθουσες φωτίζονται φυσικά, από περιμετρικά παράθυρα ψηλά, κάτω ακριβώς από την οροφή. Πρόσθετος ηλεκτροφωτισμός εξυπηρετεί τις σκοτεινές μέρες και ώρες.


 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά,εκτός Δευτέρας, 8 π.μ.-3 μ.μ.
 Εισιτήριο: Απλό 2€, μειωμένο 1€


Το αρχαιολογικό μουσείο Χώρας, κτίριο του 1969Αναλυτική παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου Χώρας